Home / Binnenland / Zwarte piet demonstratie verwarrend
zwarte piet

Zwarte piet demonstratie verwarrend

De aangekondigde demonstratie in Amsterdam tegen de zwarte piet is verwarrend verlopen. Door weifelend optreden van de politie waren demonstranten in staat de sinterklaas optocht te verstoren, al had vrijwel niemand dit door.

Zaterdagmorgen verzamelden enkele tientallen Nederlanders van met name Surinaamse en Antilliaanse afkomst zich op het beursplein in Amsterdam om te demonstreren tegen zwarte piet. De rustig begonnen demonstratie werd rond het middaguur grimmiger. Organisator Quincy Gario was achteraf teleurgesteld: “Door vrijwel geen aandacht van media en omstanders voor onze activiteiten namen de frustraties de overhand. Wat vervolgens gebeurde is uiteraard niet goed te praten, maar wel begrijpelijk.” De demonstranten raakten baldadig, klommen op omliggende huizen en in lantaarnpalen en gooiden pepernoten naar omstanders.

De politie probeerde de verstoorders in te sluiten en af te voeren maar dit bleek in de praktijk onmogelijk. “Het lukte niet de demonstranten te onderscheiden van andere, legitiem aanwezige personen op deze dag”, aldus Peter Groeneveld namens de KLPD. Enkele verstoorders bereikten op deze manier de looproute van Sinterklaas.

Uiteindelijk heeft dit niet tot veel onrust geleidt. De meeste omstanders reageerden juist enthousiast, gaven tekeningen en begonnen liedjes te zingen. Dit tot woede van de demonstranten die achteraf nog het meest verbolgen waren over het optreden van de politie. “Dat wij ondanks diverse overtredingen niet zijn opgepakt is een daad van racisme”, aldus Gario. De organisatie buigt zich over de mogelijkheid de stad Amsterdam hiervoor aansprakelijk te stellen.


Reacties

Reacties

Over Daan

Ik doe mee met Mites!

Geef een reactie