Home / Highlights / Van Gaal trots op Olympische successen
Louisvangaal

Van Gaal trots op Olympische successen

Bondscoach Louis van Gaal is erg ingenomen met de huidige Olympische successen. De overheersing van het Nederlands team in de Adler arena is indrukwekkend en doet hem sterk denken een enkele periodes uit zijn trainersloopbaan, wat goed te verklaren is doordat de Olympische equipe de door hem ingevoerde trainingsmethodes heeft geadopteerd.

Veelvuldig contact met Maurits Hendriks heeft van Gaal niet, alleen wanneer hij het nodig acht in te grijpen of Hendriks te voorzien van advies. Toch lukt het de bondscoach in deze spaarzame momenten zijn stempel te drukken door zijn goede communicatieve vaardigheden. “Het gaat om hoe je het brengt, en Maurits is een goede luisteraar in tegenstelling tot vele anderen bij het NOC-NSF. Ik heb half jaren ’90 al aangegeven dat ze het beste mijn trainingsopzet destijds bij Ajax konden gebruiken voor toekomstige successen in de schaatssport. Helaas hebben ze dit pas rond 2005 verder opgepakt”, aldus van Gaal.

Hierdoor plukken we als Nederland nu pas de vruchten van de kennis van de trainer in andere sporten dan voetbal. “Een wrang gegeven, maar beter laat dan nooit. Uiteindelijk ben ik alleen maar blij en trots dat we nu zoveel succes hebben, daar gaat het nu om”, zoals de bondscoach mooi verwoordt.

Het is wel een les waar we als sportland lering uit kunnen treffen. Kennis, expertise en ervaring moeten multidisciplinair worden ingezet. “Mijn voetbalkennis is zeer waardevol voor andere sporten, en in mindere mate werkt dit natuurlijk ook vice versa. Ik weet nog goed dat ik in de winter van ’97 in Thialf enkele afdrukken op het ijs zag staan waarvan ik Henk (Gemser red.) tipte dat de afdrukken getuigden van krachtige slagen, souplesse en een enorm talent. Later bleken die van de 11-jarige Sven Kramer te zijn…”.


Reacties

Reacties

Over Daan

Ik doe mee met Mites!

Geef een reactie