Home / Binnenland / Vreemd akkoord over snelheid A10 en A13
SnelheidA10A13

Vreemd akkoord over snelheid A10 en A13

Minister Schultz van Haegen en de Milieudefensie hebben eindelijk een akkoord bereikt over de maximum snelheid op de A13 bij Overschie en de A10 West bij Amsterdam. Globaal is de uitkomst dat even weken er 100 km/u mag worden gereden en oneven weken de snelheid maximaal 80 km/u is, al zijn er veel uitzonderingen.

Na jarenlang gesteggel en juridisch getouwtrek is minister Schultz blij dat er eindelijk een akkoord is. “Het was een hele lastige onderhandeling, maar we zijn eruit! Dat voelt als een enorme opluchting”. Dat het een lastige onderhandeling was blijkt wel uit het resultaat, want dat is verre van duidelijk.

Zo is de maximum snelheid in de even weken 100 km/u en op oneven weken 80 km/u. Behalve als je kenteken met een T, Z, X, 3, 5 of 7 begint. Deze bestuurders mogen altijd 100 km/u rijden. Uit onderzoek blijkt overigens dat de auto’s van de leden van de milieudefensie aan deze voorwaarden voldoen.

Op zon- en feestdagen is de snelheid standaard 80 km/u voor alle voertuigen, behalve tussen 12.00 en 15.00 uur en tussen 19.45 en 23.15 uur. Auto’s met een benzinemotor mogen deze tijdstippen 90 km/u aanhouden mits er minimaal 3 personen in de auto aanwezig zijn.

Daarnaast is de snelheid afhankelijk van de voetbaluitslagen. Als Feyenoord heeft gewonnen is de maximum snelheid de twee dagen na de wedstrijd  in oneven weken 100 km/u op de A13. Hetzelfde geldt op de A10 als Ajax heeft gewonnen. Aangezien Ajax gemiddeld meer wedstrijden wint is de maximum snelheid op de A10 dan wel lager, namelijk 94 km/u.

Minister Schultz erkent dat het veel regels en voorwaarden zijn. Klachten dat het te onduidelijk wordt wijst de bewindsvrouw echter resoluut van de hand. “Het is nog altijd een stuk duidelijker dan de maximum snelheid op de A2”.


Reacties

Reacties

Over Daan

Ik doe mee met Mites!

Geef een reactie