Home / Highlights / FIFA vrij van fraude
Blatter

FIFA vrij van fraude

Uit intern onderzoek van de FIFA blijkt dat er geen sprake was van fraude bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. FIFA voorzitter Sepp Blatter heeft dit gisteravond laat verklaard. Tevens heeft hij de nieuwe doelstelling van de FIFA toegelicht, namelijk het terugdringen van wereldwijde corruptie door voetbal.

De FIFA preses had op het laatste moment en zeer onverwachts een persconferentie ingelast na kritiek van enkele grote sponsoren. Trots en ietwat aangeschoten vanwege een borrel eerder die avond verklaarde Blatter dat de interne commissie, door de FIFA zelf aangesteld, geen enkele aanwijzing heeft gevonden van mogelijke fraude. “Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar we kunnen nu al stellen dat de FIFA brandschoon is. Wij hebben enkele passages uit het onderzoek iets moeten herschrijven voor de leesbaarheid, maar de feiten van omkoping zijn niet gevonden.”

Oorspronkelijk zouden de resultaten van het onderzoek pas in juli worden gepresenteerd, maar Blatter voelde zich genoodzaakt nu al het twee A4-tjes tellend rapport te presenteren. “Als de kans bestaat dat sponsoren afhaken moet je direct actie ondernemen en geruchten direct de kop indrukken. Daarnaast staat in juli het FIFA uitje gepland voor de aanwijzing van het WK in 2026, dus was die datum niet ideaal”.

Het FIFA bestuur doet in juli achtereenvolgens Mexico, Kazachstan en Venezuela aan, waarbij verwacht wordt dat de laatste 2 landen de hoogste ogen gooien gezien de grote mate van corruptie. De nieuwe strategie is om de grote voetbaltoernooien te organiseren in de meest corrupte landen ter wereld. Blatter verwacht door het organiseren van grote toernooien de corruptie in deze landen terug te kunnen dringen. “Nu alle verdenkingen van fraude zijn weerlegd kunnen we met ons geschoond blazoen deze stap zetten en ons inzetten voor een betere wereld.”

Micheal Garcia, de voorzitter van de commissie, was volgens Blatter niet bereikbaar voor verdere uitleg en toelichting. “Na al het harde werk hebben wij hem een welverdiende vakantie aangeboden, dus hij geniet de komende tijd van zijn rust ergens in het Midden-Oosten.”


Reacties

Reacties

Over Daan

Ik doe mee met Mites!

Geef een reactie