Home / Binnenland

Binnenland


Barneveld naar 6-daagse week

Barneveld

De gemeenteraad van Barneveld heeft de donderdag afgeschaft. Na het verbannen van het Roy Donders juichpak en het verbod op de verkoop van lucifers en bier van het merk Duvel volgt nu de invoering van de 6-daagse week.

Burgemeester Asje van Dijk heeft gisteravond tijdens een persconferentie het besluit toegelicht. “Na het Donders juichpak incident hebben wij samen met de gereformeerde gemeenschap een werkgroep gestart die mogelijk aanstootgevende zaken in de maatschappij onderzoekt. Hun advies om de donderdag af te schaffen hebben we als raad overgenomen.”

Al eerder is, op aangeven ...

Lees verder »

4 jaar kruipen voor niets

Filipijnse_aardschildpad

Een drama voor Ronald Gerrits uit Zaandam. Drieëneenhalf jaar geleden kruipend vertrokken uit Amsterdam richting Vietnam voor het behoud van de Filipijnse aardschildpad kan hij nu onverrichter zake terug. De laatste nog in leven zijnde schildpad is afgelopen week overleden.

Ruim 11.500 kilometer is al afgelegd. Drie jaar en vier maanden na zijn start is hij aangekomen in Myanmar waar hij het verschrikkelijke nieuws vernam. Met nog 2.500 kilometer te gaan was het doel in zicht, maar in een oogwenk valt zijn droom in duigen. “Ik ben kapot, ik heb helemaal niets nu. Ik voel me echt een Feyenoorder…”, ...

Lees verder »

Vreemd akkoord over snelheid A10 en A13

SnelheidA10A13

Minister Schultz van Haegen en de Milieudefensie hebben eindelijk een akkoord bereikt over de maximum snelheid op de A13 bij Overschie en de A10 West bij Amsterdam. Globaal is de uitkomst dat even weken er 100 km/u mag worden gereden en oneven weken de snelheid maximaal 80 km/u is, al zijn er veel uitzonderingen.

Na jarenlang gesteggel en juridisch getouwtrek is minister Schultz blij dat er eindelijk een akkoord is. “Het was een hele lastige onderhandeling, maar we zijn eruit! Dat voelt als een enorme opluchting”. Dat het een lastige onderhandeling was blijkt wel uit het resultaat, ...

Lees verder »

Nederland stelt taalheffing in

Taalheffing

In de zoektocht naar nieuwe inkomsten voor de schatkist gaat de Nederlandse overheid belasting heffen op het gebruik van de Nederlandse taal. Minister Dijsselbloem zal deze week nog een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer.

De precieze invulling van de nieuwe wet is nog onbekend, maar het gaat zoals het er nu naar uitziet om zowel mondeling als schriftelijk gebruik van de Nederlandse taal. De minister zelf is erg positief. “De Nederlandse staat is eigenaar van de taal en dit willen we graag financieel benutten nu de inkomsten uit de Groningse gaswinning wegvallen. Via metadata, taps ...

Lees verder »

Koningshuis moet kleurtje

WillemAlexander

In navolging van de discussie over Sinterklaas en zwarte piet en de internationale discussie over de kerstman gaan nu ook negatieve stemmen op over de huidskleur van het koningshuis.

De anti Zwarte Pieten beweging heeft 2 weken geleden bij de regering dit onderwerp aanhangig gemaakt en de eerste gesprekken zijn reeds gevoerd. “Wij willen de onlangs gestarte discussie naar aanleiding van Zwarte Piet verder doortrekken naar alle nationale instituten, zo ook het koningshuis”, aldus zegsvrouw Kristel van Aalten.

“Sinds de inhuldiging van koning Willem Alexander is de huidskleur ...

Lees verder »

Zwarte piet demonstratie verwarrend

zwarte piet

De aangekondigde demonstratie in Amsterdam tegen de zwarte piet is verwarrend verlopen. Door weifelend optreden van de politie waren demonstranten in staat de sinterklaas optocht te verstoren, al had vrijwel niemand dit door.

Zaterdagmorgen verzamelden enkele tientallen Nederlanders van met name Surinaamse en Antilliaanse afkomst zich op het beursplein in Amsterdam om te demonstreren tegen zwarte piet. De rustig begonnen demonstratie werd rond het middaguur grimmiger. Organisator Quincy Gario was achteraf teleurgesteld: “Door vrijwel geen aandacht van media en omstanders voor onze activiteiten ...

Lees verder »

Movember gekortwiekt

Movember

De feministische organisatie WO=MEN heeft vanmorgen een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente Amsterdam tegen de Movember actie. Woordvoerster Inge van Daalden: “Movember is discriminerend richting vrouwen, voor onze sekse is het niet mogelijk hieraan deel te nemen, wij voelen ons gepasseerd. Om die reden willen we dat Movember wordt afgeschaft”.

Op de vraag waarom deze klacht in Amsterdam wordt ingediend terwijl deze stad hier totaal los van staat wordt aangegeven dat klachten aan het adres van Eberhard van der Laan over het algemeen worden gehonoreerd. “De pieten discussie heeft ...

Lees verder »

Blowen in crèche taboe

Unrolled_joint

Gemeente Amsterdam wil af van de blowende baby’s en peuters in kinderdag verblijven. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat pubers in aanraking komen met de drugs.

De gemeente wil dat de kinderdagverblijf leiders eerst zelf optreden door strengere huisregels op te stellen. Als deze dan overtreden worden dan kan de desbetreffende baby/peuter gestraft worden met bijvoorbeeld een schorsing of taakstraf.


Lees verder »

Wolf is het haasje

Echte wolf in Nederland?

De onlangs gevonden wolf blijkt na forensisch onderzoek een haas te zijn. Na 3 weken intensief onderzoek door het 20-koppig team onder leiding van Dhr. de Bruin is er geen andere conclusie mogelijk.

“We kregen al twijfels toen we het specimen onder ogen kregen, met name de oren lieten ons ten zeerste twijfelen of het daadwerkelijk een wolf betrof”, aldus de Bruin. Toch was het verstandig het onderzoek door te voeren om eventuele misverstanden te voorkomen. “Halverwege het onderzoek werd nog geopperd dat het ook een gnoe zou kunnen betreffen, waarna we dit uiteraard hebben ...

Lees verder »